Direktlänk till inlägg 3 december 2012

Opererat höger bäckenled!

Av Pansen - 3 december 2012 13:09

I torsdags 29 november 2012 stelopererades min högra bäckenled  Jag och min man flög hem dagen efter. Jag bläddrade lite i mina papper när jag satt i väntrummet och såg att beräknad operationstid var 40 minuter, låter kort tycker jag. Jag hade lite svårt att somna vid sövingen så jag gissar att jag fick lite mer narkos än tidigare. Därför var jag väldigt trött när jag vaknade på uppvaket och somnade om hela tiden, kände mig så full som jag aldrig varit innan. Jag kommer därför inte ihåg klockslag som jag gjorde sist. Smärtan var inte lika stark som förra gången då skruven sattes in, skönt såklart.


En ynka liten komplikation
Men när det var dags att på på toaletten och kissa var det tji. Jag var kissnödig, men kunde inte kissa! Så efter 5 timmar tappades jag på 700 ml kiss. Efter många misslyckade försök, (alltså det gjorde faktiskt ont i magen) och ytterligare sex timmar så fick jag kateter och då var det 1 liter kiss! Trodde aldrig i mitt liv att jag skulle längta efter en kateter, men känslan av att vara så kissödig att man håller på att spricka, men inte kunna kissa, den var vidrigt höll nästan på att börja grina. Alltså detta var den enda komplikationen! Jag kunde alltså ynka timmar efter oerationen kliva upp och gå med kryckorna till toaletten, helt otroligt tycker jag. Att min blåsa sov vidare ser jag inte som någon "big deal". Jag fick åka hem med kateter för att vila blåsan och efter 4 dagar är allt som vanligt och katetern är borta. Okej, då jag är lite öm i magen och kissnödigkänslan är kvar lite, men jag måste ju få hinna läka ihop bara.


Sex veckor till nästa operation

Sex veckor på kryckor, inte hoppa, utan gå på benet och bara belasta med halva min kroppsvikt dvs 30 kg. så jag går omkring hemma mestadels med en ryggsäck för jag vill ju ändå t.ex bäddda rent i sängarna och tvätta och pynta jul, så det mesta hamnar i ryggsäcken. T.ex kaffekoppen och skorpor oxå men det blev lite söligt, måste komma nåt bättre där;-) Om sex veckor flyger vi ner igen och då blir det samma operation igen, men nu ska vänster bäckenled fixeras. Sedan är det kryckor igen sex veckor, men sedan får jag börja med sjukgymnastik! Som jag längtar efter att få svettas av ansträngning och inte av feber som det är nu. Alltså jag får feber om jag rör mig för mycket. Det är inget konstigt för mig det blir alltid så för mig efter en operation eller om jag varit lite sjukare...Men febern går bort bara jag lägger mig ner och vilar. Jag ser en ljus framtid igen, helt underbart!

 


Kram och kärlek

Pansen


  
 
Maria

Maria

3 december 2012 19:50

Hej! Skönt att första etappen är klar!
Hur mår du nu? Vad får du ta för smärtstillande nu postoperativt?
Härligt att läsa hur det gått får dig. Jag väntar med spänning på att jag ska få en tid om 6000 år.
Har du möjligen en mail till dom, har lite frågor som jg skulle behöva ställa.
Ha det gott.
Kram

http://www.frugnu.blogg.se

Pansen

4 december 2012 12:18

Hej Maria
Jag mår väldigt bra. Äter mina vanliga mediciner och sedan skruven och nu op har jag kunnat halvera mitt morfin både långtidsverkande och korttidsverkande!!

Tänkte på dig i går. Så måste jag skriva lite tydligare: När jag började med morfin var det flytande lösning som jag tog var tredje timme för att "ställa in" och hitta rätt dos. Under de dagarna behövde jag även ta läkemedel mot illamående. Illamåendet försvann sedan efter några dagar och när "dosen" var inställd fick jag börja äta långtidsverkande morfin-Depolan morgon och kväll samt morfin vid behov.

Remissen som gick till Sturesson tror jag min sjukgymnast och ortoped skrev tillsammans och jag hade fått göra vissa tester innan hos sjukgymnasten.
Har du en bra sjukgymnast som kan bäckensmärtor? Om inte måste vi hitta en sådan till dig!
Jag har tyvärr ingen mejladress:-(
Skriv gärna vidare nu när du finns i mina tankar:-)

Kram och styrka till dig:)
Pansen

 
Maria

Maria

4 december 2012 14:53

Hej!

Vad skönt för dig att halvera dosen, kan tänka mig att magen kanske kommer i bättre balans, eller blir du tokigt förstoppad?
Hur som helst är jag verkligen glad för din skull över att du äntligen är på gång till någon bättre. Så som du har blivit bollad inom vården.

Jag har en bra sjukgymnast men ska få komma till en som är specialiserad på bäcken i januari. Hon är dessvärre tjänstledig. Tror hon kanske kan göra något vettigt för mig.
Vad är det för testet som sjukgymnasten fått göra med dig?
Förlåt för all terror men jag är bara så nyfiken då jag inte någon att tala med.

Ha det bäst. Kram

http://www.frugnu.blogg.se

Pansen

4 december 2012 15:33

Haha, inte är det någon terror dina kommentarer är mycket värdefulla nu! Jag måste erkänna att trots lycka över att äntligen fått OP så är jag är ganska less på att vara ensam och mest ligga i sängen. Som du kanske känner igen så tar ju smärtan all energi vilket gjort och gör att jag inte orkar med all social kontakt som jag egentligen skulle behöva eller som egentligen är min personlighet, så dina frågor är toppen för mig:-)

Min mage är faktiskt bara bra med morfin, men det beror på att den var överkänslig innan och jag åt Imodium var och varannan dag. Men jag ser till att äta linfrön varje dag och blir sämre om jag slarvar.

Så bra att du får en sjukgymnast med rätt kunskap i januari:-) Till dess lyssna på ditt sunda förnuft gör inte de träningsövningar som gör dig sämre. Vet du...de muskler vi tappar nu kan vi träna upp sedan, men vad ökad smärta gör är så mkt värre, eller vad säger du?

Ja, testerna, antar att du gått igenom de själv...Nu måste jag tänka igenom...Kollar i min journal: Ett var ett gångtest på gångband...
6MinuteWalkTest (6MWT): 254 m (norm 400m)
men sedan efter några timmar blev jag otroligt dålig och skrev till min sjukgymnast och det var tur för mitt mejl lade han in i min journal och det beskriver mkt hur jag kände. Jag minns att jag klev upp ur sängen på kvällen och blev sedan stående, kunde inte röra mig, det skar som knivar i underlivet och inuti mitt bäcken typ ledband känner du igen det? I ryggslutet kändes det som någon slagit mig med full kraft med ett järnrör osv. Oftast blir jag sämre EFTER testerna.

Sedan var det test av mina ryggmuskler resp magmuskler. Långt ifrån normalt...vi hade ju mest fått plocka bort övningar från min träning för att minska smärtan...
Nu kollar jag i min journal och det står så här (du kan ju googla om du inte förstår latinorden): Många av dessa tester gjorde sedan även Sturesson samt andra tester som inte ska göra ont.
ASLR- (active straight led raising)-inga problem bilateralt
SLR- (straight led raising)-negativ bilateralt-ingen nervpåverkan
P4-test (bäckenprovakation) - positivt bilateralt Smärtar vid palpation över bäckenmuskulatur och ligamentfästen. (Tror detta test är när de trycker på höfterna samtidigt och jag låg på rygg)

Ett annat test som gör ont på en gång är om jag ligger på mage (detta gjorde Sturesson också) och de böjer mina ben samtidigt trycker i bäckenkanten bak i ryggen, då hugger det. Det hugger om jag svankar eller pressar ned svanken på hårt underlag. Egentligen så gör det ont att bara ligga på rygg på ett hårt underlag;-)

Styrka till dig!
Kram Pansen

 
Maria

Maria

4 december 2012 16:53

Hej!
Jo jag har nog gjort en del av testerna, senast hos spinecenter. Men det är skrämmande att läsa hur du beskriver dina besvär och smärta, känns som om någon bevakat mig och skrivit om mig. Jag har dock inte lika stark smärta ännu. Allt går i skov som jag tror att jag skrev tidigare. Ibland är jag nästan smärtfri till att vissa perioder kännas som om man har ett glödande spjut som går från ländryggen ner förbi höften in i baksidan av låret till fotens utsida. Vidrigt.

Har nu fått börja ta gabapentin igen och citodon, går omkring halv hög....
Det där med att vara social är något jag börjar välja bort mer och mer. Har blivit av med jobbet men jag är löjligt nog bjuden på julfesten men jag har varken lust eller ork att åka 45 minuter i bil för att inte kunna sitta, dansa eller ens dricka ett glas vin. Orkar inte träffa nära vänner heller. Löser mina barns sociala behov genom att ta med kompisar hem efter skolan.

Jag är så glad över din välskrivna blogg, förlikar mig väldigt med din känsla och beskrivning. Som när du tog upp att du får höra om att du ser så pigg ut för att vara sjukskriven. Hade just spytt galla över detta i min blogg då jag läste om dig....

Bra att du äter linfrön och sånt! Jag har lite problem med morfin får galet med klåda så vi får se hur jag klarar mig om jag blir sämre eller hinner få operation.

Puss och kram 😃

http://www.frugnu.blogg.dr

Pansen

4 december 2012 17:18

Haha, nä, jag har inte kopierat något, så bra vi har varandra då:-)

Suck, ja, att måsta ge upp sina aktiviteter...men jag har ju återfått tron och hopp, jag ska banne mig ta tillbaka mina delar som "ondskan" tagit av mig. Och det ska du också kunna göra!!:-)

Innan morfinet "gick" jag på Gabapentin och Citodon tyckte Gaba hjälpte en del mot nervsmärtan i benet, men inget mot rygg, ljumskar, höfftsmärta. Men efter nåt år tycktes Citodon tappat sin verkan:-( Jag fick också lite klåda av morfin men det var som med illamåendet, det försvann efter några dagar.

Jag tycks dock tåla hästdoser av läkemedel och har aldrig känt mig "hög", inte ens på morfin. (När jag skulle sövas i torsdags så fick de öka narkosen flera gågner innan jag väl somnade;-)

Visst, "ondskan" går i skov för mig också, inte har jag legat på VAS 9 varje sekund;-) Men jag ångrar när jag ser i backspelgeln att jag inte åkte in akut när jag hade så j-vla ont, korkat att bita ihop en sådan gång det är ju bara jag som fått lida;-)

Kram kram

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Pansen - 20 februari 2018 13:29

- Jag brukar inte vara så här bestämd och barsk! Jag brukar verkligen inte låta så hård det ska du veta, men jag måste ta mig igenom ditt hårda pannben, säger psykologen på företagshälsovården.    Jag ringlar runt i den tjocka mjuka ljusgrå fåtölj...

Av Pansen - 15 februari 2018 12:15

Hittade detta som jag skrev i november 2015...min "krasch" förra hösten november 2016 och sedan en ännu större krasch i november 2017 är inte så konstig har varit på gång ett tag tror jag...   Rör mig inte, jag hoppar runt, jag balanserar knappt ...

Av Pansen - 14 februari 2018 08:29

Den 16 november kraschade jag kan man säga. Eller min kropp, dess muskler, senor och bindväv var helt slut. Mjölksyra till Max i flera kroppsdelar. Migränattacker varje dag och medicinen kunde inte längre stoppa smärtan och det bara accelererade med ...

Av Pansen - 13 december 2017 16:17

Höger höft hugg värker bultar kan inte ens ligga 3 min på den. Lägger mig på andra sidan. Den där höftövningen den har jag ju glömt bort när så mkt annat rasat i kroppen och jag kämpat så hårt för att ändå prestera och göra mitt jobb. Älskar mitt job...

Av Pansen - 12 juli 2017 11:50

Jag startade gruppen på Facebook och blir så glad när ni skriver o tackar mig och är jag så glad över all aktivitet när alla delar med sig av erfarenheter och tips. Jag tycker det häftigt att vi nu är över 60 medlemmar i gruppen. Känner nu att jag vi...

Presentation

Ont i ryggen, ljumske, höft eller bäcken? Då tror jag du kommer känna igen dig här!? Efter många år av smärta fick jag äntligen steloperation av mina SI-leder!

Fråga mig

39 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25
26
27 28 29
30
31
<<< December 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se